BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Telefon dolandırıcıları yeni bir yöntem geliştirdi. Tuzağa düşen cep veya sabit telefon...

Flaş Haberler

Cep telefonlarını doğru kullanarak zararlarını azaltmak mümkün. Yapılan araştırmalara göre cep telefonu kullanıcılarının önemli bir kısmı cep telefonlarını doğru kullanmıyor. Yanlış kullanmadan dolayı zararları da fazla oluyor. Özellikle gençlerin çoğu cep telefonlarını gece kapatmıyor, yastık altında açık bırakıyor, uzun süre kullanıyor. Uzmanlar cep telefonlarının bu şekilde kullanılmaması gerektiğini belirtiyorlar.

Cep telefonlarının zararlarını azaltmak amacıyla dikkate alınması gereken durumlar şöyle sıralanabilir:

  1. Çocuklar, yaşlılar, hastalar ve hamileler cep telefonundan daha fazla etkileniyor. Bu nedenle bu riskli grup, cep telefonlarından mümkün olduğunca uzak durmalıdır.
  2. Cep telefonu ile uzun süre konuşulmamalıdır.
  3. Cep telefonu ile kablolu kulaklıkla konuşulmalıdır.
  4. Gece kapatılmalı,  belde taşınmamalı, telefon ilk açıldığında kulaktan uzak tutulmalıdır. Telefonu, ilk sinyal geldiğinden bir süre sonra kulağa götürmek daha uygundur.
  5. Yastık altında açık tutulmamalıdır.
  6. Benzin alırken telefon kapatılmalıdır.
  7. Telefonu kulağa dayamak yerine 1 cm uzak tutulması beynin etkilenme riskini 10 kat azaltıyor.
  8. Cep telefonu diğer birçok elektronik eşyalar gibi sadece verici değil aynı zamanda alıcı durumundadır. Bu nedenle aşırı derecede cep telefonu kullanan kişilere elektrik yüklemesi yapmaktadır.
  9. Cep telefonu aynı kulağa dayalı olarak 6 dakikanın üzerinde kullanılmamalıdır. Aynı kulakla 6 dakikayı geçen konuşmalarda kulak çevresinde ısı artar. Bu artış yaklaşık 1 santigrat derece olur. Isı artışıyla birlikte etkilediği bölgelerdeki hücrelerde yapısal değişimler yaşanabilir.
  10. Cep telefonu, kulaklık kullanılmayacaksa, yüze yapıştırma biçiminde değil de kulaktan belli bir açıyla tutulmalıdır.
  11. Baz istasyonu ne kadar uzaksa cep telefonunun zararı o kadar fazla olabilir. Bu nedenle şehir dışında telefonu vücudunuzdan uzakta bulundurun. Arabanın koltuğuna koyun.

CEP TELEFONUNUN BELİRLENEN ZARARLARI

Geçici işitme aksaklıkları, gözlerde kararma, sulanma ve yanma, kalp ritminde bozukluk, kalp pilinin arızalanma riski, yoğun stres ve yorgunluk hâli, konsantrasyon ve dikkat dağılması, baş ağrısı ve sersemleme, unutkanlık, refleks zafiyeti, kulakta çınlama ve ısınma, görüş alanında daralma, gözlerin çapaklanması. Uzun dönemdeki zararları ise beyin tümörü, işitme siniri kökenli tümörler, cilt kanseri, yüksek tansiyon, görme bozukluğu, kan hücrelerinin deformasyonu, kan beyin bariyerinin zedelenmesi, kalıcı işitme kayıpları, kalp hastalıkları, hafızada zayıflama, embriyo gelişiminin zarara uğraması, düşük ihtimalinde artış, sperm sayısının azalması.

MERKEZİ SİSTEM SINAVLARI SORULARI

MERKEZİ SİSTEM SINAVLARI SORULARI

Merkezi sistem sınavları sorularına buradan ulaşabilirsiniz.

ÖSYM sayfasına yönlendirilirsiniz.


ÜNİVERSİTE TAVAN - TABAN PUANLARI

2014 YGS-LYS FAKÜLTELERİN TAVAN ve TABAN PUANLARI

ÜNİVERSİTEYE YERLEŞEN İLK 100 ADAY

2011 ÖSYS'DE ÜNİVERSİTEYE YERLEŞEN İLK 100 ADAY