Genel Haberler

Düşük bağışıklık işlevinin en yaygın nedeni besin yetersizlikleridir. Günlük beslenmede çok fazla şekere yer verilmesi,  obezite, alkol tüketimi çeşitli nedenlerle bağışıklık sisteminin işlevini azaltır. Yeterli protein alımı en iyi düzeyde bağışıklık işlevi için şarttır. Fakat fazlası yine bağışıklık sistemini olumsuz yönde etkiler. Vücuda alınan besinler enerji için oksijenle yandığında serbest radikaller yani oksijen içeren son ürünler oluşur. Serbest radikaller hücre ve dokularda çoğaldığında DNA yapısında hasara neden olur. Ayrıca sigara, hava kirliliği, radyasyon vb.  nedeniyle de serbest radikaller artar. Artış durumunda kanser, kalp-damar hastalıkları, artritler  gibi sağlık sorunları oluşur. Besinlerle birlikte aldığımız antioksidanlar vücuttaki serbest radikallere karşı savaşırlar. Serbest radikallerin yarattığı olumsuz etkinin önlenmesi ve etkisinin en aza indirilmesi için yeterli miktarda antioksidan tüketilmelidir.

Bağışıklık sistemini güçlendirmek için uzmanların altın değerindeki önerilerine kulak vermek sağlıklı yaşam açısından son derece önemlidir.

  1. Vücudun birçok yerinde özellikle bağırsaklarda milyonlarca yararlı bakteri bulunuyor. Bu bakteriler bebeklerde anne sütü içtikleri için ve süt ürünlerini tüketenlerde daha fazla bulunuyor. Antibiyotikler bu bakterilere zarar veriyor. Bu yüzden mümkün olduğunca antibiyotiklerden uzak durun.
  2. Vitamin ve mineraller vücut tarafından üretilemeyeceği için yiyeceklerle alınması gerekiyor. Sağlık için gerekli olan vitaminler dışarıdan, çeşitli takviyelerle sağlanıyor. Mikro besinler olarak adlandırılan vitaminler, vücut için çok önemli yapı taşları ve bağışıklık sistemini güçlendiriyorlar.
  3. Bu kürü 15 gün boyunca uygulayabilirsiniz. 2 adet kuru soğanı halka halka dilimleyin, buharda pişirin. İçine bir tatlı kaşığı zerdeçal, bir yemek kaşığı doğal nar ekşisi ekleyin ve iyice karıştırın. Bu karışımı her gün 2-3 tatlı kaşığı tüketin. Karışımı 3 günde bitirin ve tazesini hazırlayın.
  4. Mor ve kırmızı meyveleri bol miktarda tüketin. Çekirdekli siyah üzüm, mürdüm eriği, böğürtlen, karpuz, yaban mersini gibi meyveleri bolca yiyin.
  5. Yüksek oranda beta karoten ve A vitamini içeren balkabağı veya tatlı kabağı mutfağınızda mutlaka bulundurun. Balkabağını fırında şekersiz olarak pişirip, üzerine 1 yemek kaşığı bal veya pekmez gezdirebilirsiniz. Üzerine rende ceviz serpin ve yiyin.
  6. Mutlaka tam buğday ekmeği tüketin. Çünkü buğday ekmeği, vitamin ve minerallerden zengindir.
  7. Günlük beslenmenizde mutlaka 1 orta boy elma ve bir avuç çekirdekli siyah üzüm ekleyin. Ayrıca günde 3 bardak yeşil çay için.
  8. Bütün yemeklerinizde soğan bulundurun, salatalarınıza ekleyin. Ayrıca mevsiminde rahatlıkla bulacağınız pırasayı zeytinyağlı veya kıymalı olarak sık sık tüketin.
  9. Gaz ve şişkinlik şikayetiniz yoksa, mutlaka günde 2-3 yemek kaşığı yulaf ezmesi tüketin.
  10. Çocuklarınıza mutlaka bir bardak taze sıkılmış meyve suyu içirin. Çocuğunuzun kilo problemi varsa, günde 1-2 adet elmayı kabuğuyla birlikte yedirin. Yetişkinler de günde 1 adet elma mutlaka yemelidir. Kabuklu köy elması en doğru seçimdir.
  11. Portakal, limon, domates gibi gıdalar C vitamini yönünden zengindir. Bu besinlerin aynı zamanda antioksidan etkileri de vardır. C vitamini içeren gıdalar tüketmek bağışıklık sisteminizi korur ve hastalıklara yakalanma riskinizi azaltır. Ayrıca vücutta farklı vitamin ve minerallerin gelişmesi için renkli beslenme gerçeğini önemseyin.
  12. Zerdeçal, sarımsak, zencefil gibi bağışıklık sistemini güçlendiren baharat ve otlar vardır. Bunları yemeklerinizde kullanabilirsiniz.
  13. Yoga vücudunuzun şekle girmesinde, rahatlamanızda ve gevşemenizde oldukça etkilidir. Yoga sizi sakinleştirirken, bağışıklık sisteminizi de güçlendirir.
  14. Stres, bağışıklık sisteminin düşmesinde oldukça etkilidir. Anksiyete, enfeksiyona karşı bağışıklık sistemini devre dışı bırakır. Kortizol seviyesini yükseltir ve sizi zayıf düşürür. O zaman bu saldırgana karşı güçlenmeniz gerekir. Stresten uzaklaşmanızı sağlayacak yöntemleri öğrenin. Meditasyon, nefes egzersizleri gibi alanlarla ilgilenin. Vücudunuzu sadece yediklerinizle değil, yaptıklarınızla da güçlendirir ve korursunuz.
  15. Kalp hastalıkları, sağlıksız kilo gibi pek çok sıkıntının arkasında uyku sorunu vardır. Ruh halinizi iyileştirmek, enerji düzeyini arttırmak için uyku olmazsa olmazdır. İyi bir gece uykusu almak, sizi sadece bedenen dinlendirmeye yaramaz, aynı zamanda bağışıklık sisteminizin güçlenmesine de yardımcı olur.
  16. Bağışıklık sistemini en çok destekleyen detaylardan biri de egzersiz yapmaktır. Fiziksel aktivite genel anlamda sağlıklı olmaya yardımcı olacak ve vücudunuzu güçlendirecektir.
  17. Yürüme, koşma, kardiyo gibi vücudunuzun fiziksel gücünü arttıracak ve sağlık kazandıracak tüm fiziksel aktivitelerle uğraşın.
  18. Protein, hücrelerin inşa edilmesinde en önemli anahtardır. Protein içerikli besinler tüketin. Et, tavuk, brokoli, bakliyat gibi besinler de vejetaryen olanlar için alternatif olacaktır.
  19. İyi bakteriler yoğurt, peynir, süt ve probiyotik gıdalarda mevcuttur. İyi bakteriler bağışıklığı arttırır ve mevsimsel hastalıklara karşı korur.
  20. C vitamini ve B kompleks bağışıklığı arttırmak için takviyeler vardır. E vitamini, çinko, selenyum ve mineraller bağışıklık sistemini güçlendirir.
  21. Unutulmamalıdır  ki, su hayati önemi olan bir içecektir. Vücudumuzun suya ihtiyacı var. Su vücudunuzun en büyük destekçilerinden biridir. Toksinleri atar, kilo vermenizi destekler ve bağışıklık sisteminizi güçlendirir.
  22. Kişisel hijyen, enfeksiyon ve virüslerle mücadelede oldukça önemlidir. Düzenli olarak ellerinizi yıkayın ve yaşadığınız yerin, bedeninizin temizliğine dikkat edin.
  23. Diş ipi ve diş fırçalama, diş eti hastalıklarının önlenmesinde ağız hijyeninin oldukça önemli olduğunu gösteriyor. Gargara ile ağız çalkalamak da enfeksiyon olasılıklarını azaltmaya destekçidir.
  24. Sigara içmek sağlığınıza zarar veren bir alışkanlıktır ve bunu içenler zaten bilir. Ancak bilmediğiniz, hastalıklara karşı sizi güçsüzleştirdiğidir. Sigara içerken bir sorun oluşmadığı sürece, tiryakiler hastalıkların farkına varmaz. Oysa bedeninizi içten içe güçsüzleştiren bir alışkanlıktır.
  25. Bağışıklık sistemini güçlendirmenin yollarından biri de, kolesterol oranını düşük tutmaktır. Sağlıklı beslenmek, kolesterolünüzü düzenlemeyi destekler. Gerekiyorsa doktor kontrolünde kolesterol oranınızı düşürün.
  26. Aktif cinsel yaşam, kendinizi iyi hissetmenizi sağlamakla kalmaz, bağışıklık sisteminizi arttırarak, uzun yaşamanızı sağlar. Düzenli ve sağlıklı cinsellik, genç ve fit hissetmenizi sağlar.

MERKEZİ SİSTEM SINAVLARI SORULARI

MERKEZİ SİSTEM SINAVLARI SORULARI

Merkezi sistem sınavları sorularına buradan ulaşabilirsiniz.

ÖSYM sayfasına yönlendirilirsiniz.


ÜNİVERSİTE TAVAN - TABAN PUANLARI

2014 YGS-LYS FAKÜLTELERİN TAVAN ve TABAN PUANLARI

ÜNİVERSİTEYE YERLEŞEN İLK 100 ADAY

2011 ÖSYS'DE ÜNİVERSİTEYE YERLEŞEN İLK 100 ADAY