Sağlıklı Yaşam

Bir öğretmen arı sokması sonucu yaşamını yitirdi.  İzmit’te arı sokması nedeniyle 12 gün tedavi gören öğretmen, yaşam mücadelesini kaybetti. Dikiş-nakış öğretmenliği yapan Canan Filiz, işine gitmek için evinden çıktı. Bu sırada bir arı, Filiz öğretmeni bacağından soktu.

12 gün boyunca hastanede tedavi gören Canan Filiz, yapılan tüm müdahalelere rağmen yaşamını yitirdi. Arı sokmasının öğretmenin kanında pıhtılaşmaya ve enfeksiyon oluşmasına neden olduğu, ölümün bundan dolayı gerçekleştiği açıklandı.

Arı Sokması Sonrasında Ne Yapılmalı?

Öncelikle, arının iğnesi biran önce çıkarılmalıdır.  Çıkarma işlemi tutup çekerek değil, kredi kartı gibi kenarlı bir cisimle cildi kazıyarak yapmak tercih edilmelidir. Yara su ve sabunla yıkanır.

Buz uygulaması vücudun vereceği alerjik reaksiyonu azaltacağından yapılabilir. Yara yerine karbonatlı su sürülebilir. Duruma göre ağrı kesiciler veya antihistaminik türü alerji ilaçları yararlı olabilir. Ciddi durumlarda ve çok sayıda arı sokmasında zaman yitirmeden doktora başvurulmalıdır.

Arı Sokması Nasıl Önlenebilir?

Açık havada arıların dikkatini çekmemek için kokulu sabun, şampuan, losyon gibi ürünleri kullanmamak, parlak renkli çiçekli giysiler giymemek uygun olur. Arı üzerine konduğunda kişinin hareketsiz kalması önemlidir. Ani hareketler arının savunmaya geçip sokmasına neden olabilir.

 

MERKEZİ SİSTEM SINAVLARI SORULARI

MERKEZİ SİSTEM SINAVLARI SORULARI

Merkezi sistem sınavları sorularına buradan ulaşabilirsiniz.

ÖSYM sayfasına yönlendirilirsiniz.


ÜNİVERSİTE TAVAN - TABAN PUANLARI

2014 YGS-LYS FAKÜLTELERİN TAVAN ve TABAN PUANLARI

ÜNİVERSİTEYE YERLEŞEN İLK 100 ADAY

2011 ÖSYS'DE ÜNİVERSİTEYE YERLEŞEN İLK 100 ADAY