BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Sevgili üniversite adayları “ÖSYM'YE ÇAĞRI: GENÇLERE TERCİHTE YÜKSELME HAKKI” yazısında...

Üniversiteye giriş sistemi bu yıldan geçerli olmak üzere değiştirildi. Bu yıl, üniversite eğitimi...

Lisans Yerleştirme Sınavları (LYS), 19-20 Haziran ve 26-27 Haziran 2010 tarihlerinde beş oturumda...

Lisans düzeyinde sadece A grubu ve öğretmenlik kadrolarına yönelik Kamu Personeli Seçme Sınavı...

Son Haberler

27 Mart 2011 Pazar günü sıkı güvenlik önlemleriyle yapılan Yüksek Öğretime Geçiş Sınavı YGS'de  şifreli kopya sistemi uygulandığı iddiası ortaya atıldı. Artvin'de avukatlık ve dershane yöneticiliği yapan Ayla Varan, YGS’de en az 100 sorunun belli bir formüle göre yanıtlandığında rahatlıkla çözülebildiğini belirlediklerini ileri sürdü.

Formülle özellikle matematik testindeki soruların tamamına yakınını doğru çözmenin mümkün olduğu vurgulandı. Ayla Varan konuyla ilgili olarak şu görüşleri öne sürdü: “Yanıtları rakamsal olan sorularda şifreleme sisteminin hatasıza yakın uygulandığını gördüm. Sisteme göre yanıt şıklarındaki rakamlar küçükten büyüğe göre sıralanıyor. Eğer çakışan varsa doğru yanıt çakışan rakamın bulunduğu şık oluyor. Hiçbir rakam çakışmazsa doğru yanıt ‘E’ şıkkı olarak çıkıyor. Birden fazla çakışan varsa da yanıt en küçük rakamın bulunduğu şık oluyor. Matematik testindeki 40 sorudan bu sistemi uygulayarak 37 sorunun doğru cevabına ulaşılabiliyor. Ayrıca yanıtları rakamsal olarak verilen Sosyal Bilimler, Türkçe ve Fen sorularında da aynı formülü uygulayarak en az 50 soruyu daha rahatlıkla çözebilirsiniz.” Varan, ayrıca bazı Türkçe sorularında da alfabetik şifreleme olduğunu öne sürdü.

Varan’ın iddiasına göre, YGS’deki 40 sorudan oluşan matematik testi, şifreleme yöntemiyle yaklaşık 10 dakikada çözülebiliyor. İddia edilen yöntem şöyle: Şıklardaki rakamsal değerler o şıkkın altına küçükten büyüğe doğru yazılıyor. Eğer bir şıkta rakamlar çakışıyorsa doğru yanıt o şık oluyor. Eğer hiçbir şıkta çakışma olmazsa genellikle E şıkkı doğru yanıt olarak çıkıyor. Eğer birden fazla şıkta çakışma oluyorsa doğru yanıt rakamsal olarak küçük değerin bulunduğu şık oluyor. Örneğin, matematik testi 4. soruda “2011-2010+2009-2008+...+3-2+1 işleminin sonucu kaçtır?” sorusunun şıkları “A) 1004 B)1008 C) 1000 D) 1006 E) 1002” şeklinde sıralanıyor. Şifreleme yöntemine rakamlar küçükten büyüğe göre sıralandığında yeni sıralama “A) 1000 B) 1002 C) 1004 D) 1006 E) 1008” şeklini alıyor. D şıkkında 1006 rakamı çakıştığı için doğru yanıt D oluyor.

Konuyla ilgili ÖSYM’den bir açıklama yapıldı. Açıklamada, basına dağıtılan soru kitapçığının hiçbir öğrenciye verilmediği, iddia edilen uygulamanın sadece basına dağıtılan master kopylar için doğru olduğu belirtildi. ÖSYM açıklamasında şu görüşlere yer verildi:

ÖSYM’NİN KONUYLA İLGİLİ AÇIKLAMASI

“Basında ‘YGS’de Gizli Şifre’ başlığı ile yer alan kitapçık, ÖSYM’nin sınav sonrasında basına vermek ve internet sitesinden duyurmak üzere hazırlanmış, ana soru kitapçığından türetilmiş, tek bir soru kitapçığıdır. Bu soru kitapçığının herhangi bir adaya verilmesi söz konusu olmadığından, doğru cevabın bulunduğu yer değiştirilmeden sadece yanlış cevap seçeneklerinin yerleri değiştirilmiştir. Bu soru kitapçığı sınava giren hiç bir adaya verilmemiştir.

ÖSYM, Şubat 2011’den itibaren gerçekleştirdiği tüm sınavlarda ‘adaya özgü soru kitapçığı’ hazırlayarak pek çok haksızlığın önüne geçmiştir. Adaya Özgü Soru Kitapçığı uygulamasında tüm adaylar için hazırlanmış olan toplam soru, ana konu alanları ile sınırlı kalmak üzere, her bir aday için rastgele seçilmiş farklı sıraya konulmaktadır. Buna ilave olarak her sorunun doğru cevabı da her bir adayın soru kitapçığında yine rastgele biçimde bir şıka atanmaktadır. Madde analizine imkân tanımak üzere yanlış seçeneklerin de yerleri değiştirilmektedir. Bu sayede her bir adayın soru kitapçığı ‘tek bir tane’ olarak basılmaktadır. Bugüne kadar yapılan üç sınavda da bu gerçekleştirilmiştir.

27 Mart 2011 günü yapılan (2011-YGS) Yükseköğretime Geçiş Sınavında da ‘adaya özgü soru kitapçığı’ basılmış ve aday sayısı kadar soru kitapçığı dağıtılmıştır. Sınav sonrasında, soru kitapçıkları ve cevap kâğıtları güvenli biçimde toplanmış ve Merkezimizde cevap kâğıtların görüntülenmesi ve okunması işlemleri sürdürülmektedir.

Önümüzdeki günlerde her bir adaya, kendisine verilen soru kitapçığı ve kendi cevap kâğıdının görüntüsüne internet üzerinden erişim imkânı verileceğinden, tüm adaylarda bu ya da buna benzer bir soru kitapçığının kullanılmadığı görülecektir.

Daha önceki duyurularda da belirtildiği gibi, kamuoyunu derinden etkileyecek bu ve benzeri konularda basınımızın daha hassas davranması beklenir. Bu gibi durumlarda kamuoyu ÖSYM’nin internet sitesinden duyurduğu bilgilere itibar etmelidir.”

Etiketler: YGS-2011 , Ösym , Şifreli Kopya

MERKEZİ SİSTEM SINAVLARI SORULARI

MERKEZİ SİSTEM SINAVLARI SORULARI

Merkezi sistem sınavları sorularına buradan ulaşabilirsiniz.

ÖSYM sayfasına yönlendirilirsiniz.


ÜNİVERSİTE TAVAN - TABAN PUANLARI

2014 YGS-LYS FAKÜLTELERİN TAVAN ve TABAN PUANLARI

ÜNİVERSİTEYE YERLEŞEN İLK 100 ADAY

2011 ÖSYS'DE ÜNİVERSİTEYE YERLEŞEN İLK 100 ADAY