BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Sevgili üniversite adayları “ÖSYM'YE ÇAĞRI: GENÇLERE TERCİHTE YÜKSELME HAKKI” yazısında...

Üniversiteye giriş sistemi bu yıldan geçerli olmak üzere değiştirildi. Bu yıl, üniversite eğitimi...

Lisans Yerleştirme Sınavları (LYS), 19-20 Haziran ve 26-27 Haziran 2010 tarihlerinde beş oturumda...

Lisans düzeyinde sadece A grubu ve öğretmenlik kadrolarına yönelik Kamu Personeli Seçme Sınavı...

Son Haberler

2013 Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) sonuçları açıklandı. YGS sonuçlarına göre, Ankara TED Koleji Vakfı Özel Lisesinden Zeynep Nur Karagöz YGS-1 ve YGS-2, İstanbul Lisesinden Hümeyra Çolak YGS-3, YGS-4 ve YGS-5, Kadıköy

Anadolu Lisesinden Irmak Öziskender YGS-6 puan türlerinde 500 tam puan alarak birinci oldu.

YGS-1 puan türüne göre en başarılı adaylar, Ankara TED Koleji Vakfı Özel Lisesinden Zeynep Nur Karagöz, İzmir Fen Lisesinden Fatih Aslan, Kadıköy Anadolu Lisesinden Irmak Öziskender, Özel ÜFTADE Lisesinden Kübra Peker, Özel Ankara Üniversitesi Geliştirme Vakfı Okulu Özel Anadolu Lisesinden Bulut Aygüneş ve İzmir Fen Lisesinden Mert Mestanoğlu oldu.

YGS-2 puanına göre ise Ankara TED Koleji Vakfı Özel Lisesinden Zeynep Nur Karagöz, Özel ÜFTADE Lisesinden Kübra Peker, İzmir Fen Lisesinden Fatih Aslan, İstanbul Galatasaray Lisesinden Onur Merzifonlu, Kadıköy Anadolu Lisesinden Irmak Öziskender dereceye girdi.

YGS-3 puan türünde ise İstanbul Lisesinden Hümeyra Çolak, Özel Amerikan Robert Lisesinden Furkan Savaş, Özel Bahçeşehir Fen ve Teknoloji Lisesinden Oğuzhan Özer, Özel TED Konya Kolejinden Deniz Han Alan, Akşehir Hacı Sıddıka Baysal Fen Lisesinden Ahmet Niyazi Ülkü en başarılı öğrenciler oldu.

YGS-4 puan türünde en başarılı adaylardan İstanbul Lisesinden Hümeyra Çolak, Akşehir Hacı Sıddıka Baysal Fen Lisesinden Ahmet Niyazi Ülkü, Özel Amerikan Robert Lisesinden Furkan Savaş, Özel Bahçeşehir Fen ve Teknoloji Lisesinden Oğuzhan Özer, Özel TED Konya Kolejinden Deniz Han Alan sıralamaya girdi.

YGS-5 puan türünde en başarılı adaylar ise İstanbul Lisesinden Hümeyra Çolak, Özel Bahçeşehir Fen ve Teknoloji Lisesinden Oğuzhan Özer, Özel TED Konya Kolejinden Deniz Han Alan, Kadıköy Anadolu Lisesinden Irmak Öziskender, Akşehir Hacı Sıddıka Baysal Fen Lisesinden Ahmet Niyazi Ülkü oldu.

YGS-6 puanında da Kadıköy Anadolu Lisesinden Irmak Öziskender, Özel Bahçeşehir Fen ve Teknoloji Lisesinden Oğuzhan Özer, Özel TED Konya Kolejinden Deniz Han Alan, Isparta Süleyman Demirel Fen Lisesinden Muhammed Said Seferbey, Özel Üftade Lisesinden Kübra Peker sıralamaya girdi.

EN BAŞARILI İLLER

Tüm puan türlerine göre, en başarılı iller arasında Ankara birinci sırada yer aldı. Diğer iller, Karabük, Denizli, Aydın, Isparta, Kırşehir. Eskişehir, Antalya, Burdur ve Karaman olarak sıralandı. 2012-YGS sonuçlarına göre en başarılı üç il Burdur, Ankara ve Karabük olmuştu. En az başarısız illerse Ardahan, Şırnak ve Hakkari oldu.

2013 YGS’ye 1 milyon 924 bin 523 aday başvurdu, bu adaylardan 47 bin 692'si sınava girmedi. Sınavı geçerli sayılan aday sayısı 1 milyon 804 bin 891 olarak belirlendi. Bu sınavda dört testten en az ikisinden 0,5 ve üzeri ham puanı olmayan aday sayısı 61 bin 36 olarak gerçekleşti. Testlerin hiçbirinde 0,5 veya üzeri ham puan olmayan aday sayısı 8 bin 586 olarak gerçekleşti.

FEN LİSELERİ BİRİNCİ SIRADA

Okul türüne göre başarı sıralamasında Fen Lisesi birinci sırada yer aldı. Diğer okul türlerinin sıralaması da şu şekilde gerçekleşti: Özel Fen Lisesi, Sosyal Bilimler Lisesi, Öğretmen Lisesi ve Askeri Lise.

TEMEL MATEMATİK VE FEN BİLİMLERİNDE DAĞILIM NORMAL OLMADI

2013 YGS sonuçlarına göre, tüm adaylar göz önüne alındığında, Türkçe testinde ortalama 16,8, standart sapma 9,4, sosyal bilgiler testinde ortalama 12,1, standart sapma 8,5, matematik ortalama 7,5, standart sapma 9,4, fen bilimleri testinde ortalama 3,5, standart sapmanın 7,8 olarak gerçekleşti.

Bu verilerin geçen yıllarla aynı seviyelerde olduğu belirtildi. Lise son sınıfta okuyan adayların Türkçe ortalamaları 17,2, sosyal bilimler ortalamaları 12, matematik ortalamaları7,9, fen bilimleri ortalamaları ise 4,5 oldu.

Doğru sayıları ve ham puan dağılımlarına bakıldığında, Türkçe'de 809, Sosyal Bilgilerde 6, Matematikte 2 bin 417 ve Fen Bilimlerinde 91 aday soruların tamamını yaptı.

Türkçe ve sosyal bilgiler testindeki doğru cevapların normal dağılım gösterdiğini belirten uzmanlar, temel matematik ve fen bilimlerinde dağılımın normal olmadığını ifade ettiler.

2013 YGS'de 61 bin kişinin neti, 0,5'ten düşük olduğu için hesaplanamadı. Bu rakam 2012 YGS'de 50 bin 805 olmuştu. 1 milyon 804 bin 891 adaydan puan barajının altında kalan aday sayısı ise 245 466 kişi oldu. Sınavda 5 net çıkaramayanların sayısı da şu şekildedir:

Türkçe: 32 bin 622 kişi, Sosyal Bilimler: 247 bin 944 kişi, Matematik: 840 bin 63 kişi, Fen Bilimleri: 1 milyon 303 bin 934 kişi. 2013 YGS’de 8 bin 586 kişi sıfır puan aldı.

ADAYLAR CAVAP KAĞITLARINI VE SORU KİTAPÇIKLARINI İNCELEYEBİLİR

Adaylar sınavda kendi cevap kağıtlarına kodladıkları soru kitapçığı numarasına ve bu kitapçıkta yer alan sorulara da https://skgs.osym.gov.tr internet adresinden TC kimlik numaraları ile erişebileceklerdir. Adaylar, sisteme giriş yaptıktan sonra, ilgili sınavı ve görüntülemek istedikleri soru numarasını seçtiklerinde ekranda soru kökünü, cevap seçeneklerini ve sorunun doğru cevabını görebileceklerdir. Bu uygulama, adayı bilgilendirme amacıyla yapılmaktadır. ÖSYM tarafından konuyla ilgili olarak yapılan açıklamada  “Görüntülenen sayfa belge niteliği taşımaz. Her türlü değerlendirmede ÖSYM sisteminde kayıtlı bilgiler esas alınır.”  ifadesine yer verilmiştir.

LYS BAŞVURULARI 22-29 NİSAN 2013 TARİHLERİ ARASINA YAPILACAK

YGS puanlarından en az biri 180 ve üstü olan adaylar  Lisans Yerleştirme  Sınavına başvurmaya hak kazanmıştır. Bu adaylar 22 - 29 Nisan 2013 tarihleri arasında LYS’lere başvurabileceklerdir. Adaylara YGS Sonuç Belgesi gönderilmeyecektir.

LYS’ler için ayrı bir kılavuz bulunmamaktadır. 2012 Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Kılavuzu, ÖSYS sistemi ile ilgili tüm  ilke ve kuralları kapsamaktadır.

LYS başvuruları bireysel olarak internet aracılığı ile yapılabileceği gibi 2 lira hizmet ücreti ödenerek Başvuru Merkezi aracılığı ile de yapılabilecek. LYS'lere katılma hakkı elde eden adaylar, 5 LYS'den hesaplanmasını istedikleri  LYS puanına uygun istedikleri sınava katılabilecek. Adayların en az 2 LYS'ye katılmaları öneriliyor.

BAŞVURULAR İNTERNETTEN VEYA BAŞVURU MERKEZLERİNDEN Adayların LYS'ye başvurmadan önce girecekleri LYS'lere karar vermeleri, LYS ücretlerini ÖSYS kılavuzunda belirtilen bankalardan birine yatırmaları, hangi ilde sınava girmek istediklerine karar vermeleri, internet veya başvuru merkezi aracılığı ile başvurularını yapmaları gerekiyor. Adaylar kredi kartı ile de sınav ücretini ödeyebileceklerdir.

LYS'ler 81 il merkezinde ve Lefkoşa'da yapılacak. Adaylar girmek istedikleri LYS'lerin hepsine aynı merkezde girecek. Her aday 2 sınav merkezi tercihi yapabilecek.

İnternet konusunda deneyimli olmayan adayların başvuru merkezi aracılığı ile LYS'lere başvurmaları kendileri için iyi olacak. İnternet aracılığıyla başvuru yapan adayların ''Başvurunuz sistem tarafından başarıyla kabul edilmiştir'' uyarısını mutlaka görmeleri ve yazıcıdan çıktı almaları gerekiyor.

MERKEZİ SİSTEM SINAVLARI SORULARI

MERKEZİ SİSTEM SINAVLARI SORULARI

Merkezi sistem sınavları sorularına buradan ulaşabilirsiniz.

ÖSYM sayfasına yönlendirilirsiniz.


ÜNİVERSİTE TAVAN - TABAN PUANLARI

2014 YGS-LYS FAKÜLTELERİN TAVAN ve TABAN PUANLARI

ÜNİVERSİTEYE YERLEŞEN İLK 100 ADAY

2011 ÖSYS'DE ÜNİVERSİTEYE YERLEŞEN İLK 100 ADAY